Hersenletsel heb je niet alleen · Jenny Palm
Over de complexiteit van niet zichtbare gevolgen van hersenletsel.
“Als papa zo boos op mij is, komt het echt door dat knikkertje in zijn hoofd hè en niet omdat ik echt alles fout doe?”
Hersenletsel is een ingrijpende gebeurtenis, in de eerste plaats natuurlijk voor degene die het overkomt. Onze maatschappij heeft nauwelijks besef van de impact die hersenschade heeft op het dagelijks leven van allen die er bij betrokken zijn; zelfs voor ervaringsdeskundigen is en blijft het een permanente ‘zoektocht’.
Kennis delen helpt, vandaar dit boek.
Hormonen onder controle · Guy T’Sjoen
Guy T’Sjoen schetst complexloos en zonder taboes het wel en wee van je hormonenhuishouding. Zodat niemand ooit nog ongefundeerd moet zeggen: ‘Ik heb weer last van mijn hormonen. Topdokter Guy T’Sjoen is diensthoofd Endocrinologie in UZ Gent en hoogleraar aan de UGent. Hij heeft als missie het doorbreken van medische seksuele taboes en het doorprikken van de pseudowetenschap, zeker als het over hormonen gaat.
Tussen hoop en hersenletsel · Stijn Geerinck
Dit boek beschrijft een zoektocht in extreme omstandigheden, de strooptocht tussen terugval en vooruitgang van een verkeersslachtoffer. Stijn Geerinck werd op de fiets aangereden door een dronken automobiliste. Hij onderging uitgebreide, complexe neurochirurgie en maxillofaciale (aan het gelaat gerelateerde) chirurgie in het UZ Gent. In dit verhaal komen de vele aspecten van een veeleisende revalidatie aan bod: fysiek, medisch, mentaal, sociaal, financieel… De auteur biedt ook een aanzet tot de uitwerking van een methode die het mogelijk moet maken te leven met blijvende beperkingen: de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), verwondingen voor het leven, de permanente verandering van zijn lichaam in het algemeen en zijn gelaat in het bijzonder…
De verhalende getuigenis wordt aangevuld met inzichten vanuit een beschouwende en wetenschapsfilosofische hoek.
Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen · Luc Swinnen
Ongewenst seksueel gedrag, verkeersagressie, pathologisch uitstellen, parkeren op de andersvalidenplaats, je break-up delen via de sociale media…
Rationeel weten mensen soms wel dat iets geen goed idee is, maar ze doen het toch. Als wij aangesproken worden op zo’n irrationeel gedrag, vluchten we weg of gaan we in de tegenaanval: ‘U hoeft mij niet uit te leggen wat ik wel of niet mag doen!’
Arts en statisticus Luc Swinnen legt de oorzaak bloot: er zit een reptiel in ons brein. Wanneer onze emoties sterker worden dan ons redeneringsvermogen, gaat dat ons gedrag ingrijpend beïnvloeden, met alle gevolgen van dien. Aan de hand van 40 concrete cases toont Swinnen aan welke mechanismen in ons brein het overnemen bij onbegrijpelijk gedrag, en hoe we ons en onze omgeving ertegen kunnen beschermen.